Pályázat

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_erfa_1_80726.jpg


Sajtóközlemény

Épületenergetikai Fejlesztés az ARC TEX Kft.-nél


2021/12/28
A projekt megvalósítása során az alábbi fejlesztés valósult meg:

Az ARC-TEX Kft. tulajdonában és üzemeltetésében lévő épület komplex energetikai felújítása. A megvalósítási helyszín 4400 Nyíregyháza, HONVÉD UTCA 40., HRSZ.: 4132/6. A projekt szakmai-műszaki tartalma a választott megvalósítandó és önállóan nem támogatható tevékenységek körének bemutatásával:

A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek:

-Napelemes rendszer telepítése

-Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése:

o szendvicspanel vízszintes szigetelése

o szendvicspanel függőleges szigetelése

-Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése:

ofa/műanyag nyílászáró cseréje

-Fűtési- és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése

-Meglévő régi, elavult beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó az igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások kialakítása

Projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-00527

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.09.17.

A projekt 36 721 282 Ft európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

Projekt összköltsége: nettó 66 765 969 Ft

Támogatási intenzitás: 55%


A megvalósítási helyszínen történő, a támogatási kérelemben bemutatott energetikai beruházási cél két szinten értelmezhető. A beruházás közvetlen célja az ARC-TEX Kft. nyíregyházi telepén elhelyezkedő épületének energetikai fejlesztése, melynek során csökkenthetővé válik hosszú távon a projektgazda működési költségeire fordított pénzösszegek aránya. A cél elérése után, az így felszabadított pénzeszközöket a működés egyéb területeire fordítva, jelentősen növelhető a vállalkozás árbevétele, versenyképessége, valamint képes lesz hosszútávon megőrizni jelenlegi létszámát. Közvetlen cél, hogy a gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan elvet követve a beruházás hozzájáruljon azokhoz a törekvésekhez, amelyek a CO2 kibocsátásának csökkentését és fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentését tűzték ki elérendő feladataként.

A fejlesztés teljes utólagos külső homlokzati és magastetős hőszigetelést, valamint a nyílászárók cseréjét foglalja magában. A homlokzatokra változó vastagságú szendvicspanelt kaptak 8 és 10 cm vastagságban, lábazati részen a kiálló pillérek homlokzati síkja miatt 20 cm légrés és 8 cm vastag szendvicspanel került elhelyezésre. A tetőfelületre pedig 6 cm vastag szendvicspanel került elhelyezésre, melyet bádogos szerkezetű csatlakozások kialakításával, komplett rendszerként került elkészítésre.

A nyílászárók 6 légkamrás 3 rétegű üvegezéssel rendelkező műanyagkeretes ablakokra és ajtókra cserélőtnek, melyek teljesítik, sőt meg is haladják az aktuális követelmény értékeket, hosszú távon biztosítva a megfelelő hőtechnikai megfelelőséget.

A fűtési rendszeren lévő hőleadók szelepeinek cseréje előremenő és visszatérő oldalon, előremenő oldalon thermosztatikus szeleppel és szelepfejjel. Emellett a teljes fűtési rendszer átmosatása valósult meg. Az új fűtési rendszert automatikával programozható időprogramos fűtésszabályozás vezérli.

Meglévő világítási rendszert a jelenleginél hatékonyabb technológiákkal tesszük gazdaságosabbá, az épület beltéri területeiken az érvényes szabványok szerinti optimális fényviszonyokat megteremteni, csökkentve a karbantartási és villamosenergia-költségeiket, a munkavégzés hatékonyságát és biztonságát, továbbá munkatársaik egészségi állapotát.

Új napelemes rendszer telepítése dél-nyugati tájolással került elhelyezésre a 30 fokos tetősíkon, rögzítésekkel.


Monitoring mutatók:

A teljes napelemes rendszer 50 kWp teljesítmény jelent.

A megújuló energia-termelés további kapacitása (kW): 50

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség [GJ/év]: 624

Üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése (t/év): 67,04

Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (GJ/év): 763,31

A vállalkozások épületeinek éves elsődleges energiafogyasztásának csökkenése (kWh/év): 247 870
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.


A projektről bővebb információt a http://www.arctex.hu/hu/ oldalon olvashatnak


További információ kérhető:

Szalontai Erika (Ügyvezető)


Elérhetőség:

E-mail cím: erika.szalontai@arctex.hu


A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.